Architektura 21szego wieku : Musicians Apartment House / Buol & Zünd

Michael Fritschi + 18 Architekci: Buol & Zünd Architekten Lokalizacja: Basel, Szwajcaria Zespół projektowy: Matthias Aebersold, Martin Schröder, Silvio Schubiger Obszar serwisu: 3250 m2 Fotografie: Michael Fritschi.
Michael Fritschi Różne budynki opuszczonej fabryki z 1885 roku zostały przekształcone w przestronne miejsce pracy i pracy dla muzyków i ich rodzin.
Tkanina budowlana nie była we wszystkich częściach dobrej jakości.
Ceglana konstrukcja warsztatu na podwórku i magazyn była odpowiednia, a budynki przy Lothringerstrasse, które niegdyś mieściły zarówno administrację, jak i manufakturę, były używane w zespole, ponieważ miały pewien formalny rozmach.
Struktury o niewielkiej wartości architektonicznej zostały zburzone, a pozostałe elementy włączone do nowego rozwoju, tworząc interesujący konglomerat o szczególnych właściwościach.
.
Adaptacje akustyczne Michaela Fritschiego umożliwiają ludziom nauczanie i życie w nowych mieszkaniach.
Apartamenty dla gości, sale szkoleniowe, studio dźwiękowe / nagraniowe, stołówka i przestronny teatr dla dzieci.
wszyscy stanowią część nowych muzyków.
apartament.
.
Michael Fritschi Różnorodność strukturalna pierwotnej strony fabryki oznaczała, że dla każdego budynku należało opracować odrębną strategię konwersji.
Dawny magazyn był największym budynkiem, drewnianą konstrukcją o rozstawie 4 x 4 x 4 metry, otoczoną masywną ścianą zewnętrzną.
Te cechy zostały zintegrowane i dostosowane do nowego budynku: Wewnętrzna struktura drewniana jest kopiowana na ścianę zewnętrzną za pomocą betonowych słupków i belek, a przekątne stalowe wsporniki również pokazują wewnętrzną strukturę na zewnątrz.
.
Michael Fritschi.
Michael Fritschi Układ apartamentów dwupoziomowych i akcji płaskich odzwierciedla wzór siatki starej drewnianej konstrukcji.
Jednak w jednej części istniejąca struktura była słaba i dlatego została zastąpiona nową otwartą przestrzenią dzienną na dziedzińcu.
.
Michael Fritschi W porównaniu ze zwykłymi mieszkaniami apartamenty gościnne zostały skromniej odnowione, ale są również przystosowane do odtwarzania muzyki bez przeszkadzania sąsiadom.
Wyposażenie łazienki i kuchni jest ukryte w specjalnie zaprojektowanych meblach, które również pochłaniają dźwięk.
Meble te zostały zaprojektowane jako galeria z łóżkiem piętrowym na górze, obudowa z drewnianymi panelami została zaprojektowana tak, aby przypominała dawne regały magazynowe.
.
Michael Fritschi Istniejące materiały budowlane zostały częściowo poddane recyklingowi i wykorzystane w nowym budynku w innowacyjny sposób.
Dekoracja matowych szklanych paneli została zainspirowana ogrodzeniem z drutu znajdującym się w okolicy.
Początkowo ogrodzenie planowano umieścić za szkłem, ale na koniec abstrakcyjna wersja drutu została wyryty na oknie.
Plan 01 Już teraz wysoka częstotliwość wykorzystania pokazuje sukces nowego mikrokosmosu dla muzyków.
.
Michael Fritschi
[patrz też: kostka brukowa libet, drzwi mroźnicze, Oporniki granitowe ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi mroźnicze kostka brukowa libet Oporniki granitowe