Budownictwo wczoraj i dzis : BIG + OFF wygrywają konkurs na zaprojektowanie Centrum Badawczego Uniwersytetu w Jussieu

Dzięki uprzejmości BIG + OFF BIG + architekci z Paryża OFF, inżynierowie Buro Happold, konsultanci Michel Forgue i inżynier ds.
Środowiska Franck Boutte to zwycięski zespół, który zaprojektuje nowe centrum naukowe 15 000 m2 dla uniwersytetu naukowego Sorbona Uniwersytetu Pierre et Marie Curie w Paryżu .
Więcej zdjęć i pełne informacje prasowe po przerwie.
Nowe multidyscyplinarne centrum badawcze Paris PARC, zlokalizowane pomiędzy Instytutem Jeana Nouvela Institut du Monde Arabe i otwartym zielonym parkiem Kampusu Jussieu, stanie się znaczącym dodatkiem do kampusu, wzmacniając międzynarodowy urok i otwartość czołowego Francuskiego Uniwersytetu Nauk i medycyna.
Obiekt zgromadzi naukowców akademickich i społeczność biznesową, ponownie łącząc uniwersytet fizycznie i wizualnie z miastem Paryż.
Zwycięski zespół został uhonorowany jako najlepszy projekt spośród propozycji MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella i Peripherique.
Dzięki uprzejmości BIG + OFF Paris PARC znajduje się w wizualnej osi katedry Notre Dame w gęstym kontekście budynków uniwersyteckich z różnych okresów historycznych.
BIG proponuje geometrię budynku, która dostosowuje się do specyficznych warunków wszystkich sąsiednich boków, zoptymalizowanych pod kątem światła dziennego, widoków i dostępności.
Trójwymiarowa koperta odsuwa się od sąsiednich fasad, otwiera się w kierunku placu Institut du Monde Arabe i parku, i składa się w ogólnodostępny krajobraz na dachu, w wyniku czego powstaje dostosowana rzeźbiarska bryła budynku położona pomiędzy charakterystycznymi zabytkami architektury uniwersytetu.
.
Jako forma miejskiego eksperymentu PARC w Paryżu jest odciskem nacisków jego miejskiego kontekstu.
Zaklinowany w super gęstym kontekście.
pod względem przestrzeni, przepływów publicznych i historii architektury.
PARC pojmowany jest jako łańcuch reakcji na różne działające na niego siły zewnętrzne i wewnętrzne.
Napełniony, aby światło dzienne i powietrze weszły w samo centrum, skompresowane, aby zapewnić światło dzienne i widoki sąsiednich klas i akademików, podniesione i zdekompresowane, aby umożliwić ludziom wejście z placu i parku i wreszcie przechylone, aby odzwierciedlić spektakularny widok panoramę Paryża i Notre Dame dla paryżan.
Bjarke Ingels, założyciel, BIG.
Dzięki uprzejmości BIG + OFF Centralny kanion zapewnia światło dzienne i wizualne połączenie między laboratoriami i biurami.
W atrium kaskada nieformalnych miejsc spotkań prowadzi do publicznego tarasu na dachu i klubu wykładowców.
Publiczne schody prowadzące na dach dają wgląd w działania laboratoriów, które są podzielone przezroczystymi ścianami w całym budynku, aby zapewnić wizualne połączenia między pomieszczeniami roboczymi.
Z wyższych pięter roztacza się panoramiczny widok na katedrę Notre Dame i panoramę Paryża.
– Proponujemy budynek, który stwarza optymalne warunki do spotkań i wymiany między pracownikami akademickimi i zwiedzającymi paryskiego PARC.
Jak nowy inkubator naukowy, nowy budynek zapewni fizyczne środowisko dla rozwoju kultur i dzielenia się pomysłami.
poprzez wewnętrzną mieszankę laboratoriów, placówek badawczych i nieformalnych miejsc spotkań oraz poprzez zjednoczenie z życiem publicznym miasta.
Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, BIG.
Dzięki uprzejmości BIG + OFF Paryski PARC staje się interfejsem pomiędzy życiem kampusu a życiem miejskim poprzez ponowne połączenie Kampusu Jussieu z Paryżem.
Ikoniczny widok katedry Notre Dame jest wprowadzany do codziennego życia budynku przez duże panoramiczne okna, podczas gdy fasada w kierunku placu wejściowego jest lekko przechylona, dzięki czemu lustrzany obraz katedry staje się widoczny na skosie na placu, łącząc budynek do jego kultowego miejsca.
Architekci: BIG + OFF Lokalizacja: Paryż, Francja BIG Partnerzy: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen Kierownik projektu: Daniel Sundlin Architekt: Gabrielle Nadeau Zespół: Camille Crepin, Edouard Boisse, Tiina Liisa Juuti, Alexandre Carpentier OFF Partnerzy w -Charge: Manal Rachdi, Tanguy Vermet, Kierownik projektu Ute Rinnebach: Daniel Colin, Antonio Rovira Zespół: Akram Rachdi, Olfa Kamoon Klient: UPMC University Rozmiar: 15 000 m.
Fotografie: Dzięki uprzejmości BIG + OFF Dzięki uprzejmości BIG + OFF
[podobne: domki narzędziowe, deski na podłogę, deski na podbitkę ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: deski na podbitkę deski na podłogę domki narzędziowe