Budownictwo wczoraj i dzis : Nursing & Retiree Home / Firma doo

Dzięki uprzejmości firmy Firma doo Pierwsza wygrana w konkursie na Dom Nursing & Retiree, zaprojektowana przez Firmę doo, miała bezpośredni wpływ na charakterystykę najbliższego otoczenia fabuły.
Poprzez szczegółową analizę strony, doszli do wniosku, że najważniejszymi aspektami tego kontekstu są krajobraz i ekstremalny wpływ środowiska wiejskiego.
Dlatego proponowane miejsce zamieszkania dla osób starszych, oprócz spełnienia wszystkich warunków wstępnych, musi być zgodne z otaczającymi cechami.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Co więcej, pierwsze kroki w procesie projektowania opierały się na takich parametrach, jak maksymalne obłożenie, maksymalna wysokość i minimalna odległość między budynkami.
Zgodnie z logiką niskiej gęstości i rozproszonej struktury budynków w okolicy, zaproponowaliśmy rozdrobnioną koncepcję, składającą się z 4 pawilonów, w celu stworzenia atmosfery sąsiedzkiej.
.
miejsce z równowagą pomiędzy społecznością.
życie stymulujące wymianę i relacje, ale jednocześnie zachowując niezbędną prywatność każdego mieszkańca.
Pierwszy tom, znajdujący się pomiędzy miejską fabułą.
i ogród obejmuje przestrzeń publiczną i wspólną, i jest jedynym tomem opracowanym na dwóch piętrach.
Pozostałe trzy tomy mają jedną wysokość podłogi, zawierającą pokoje jedno i dwuosobowe dla 25 użytkowników.
Każdy pokój ma własną łazienkę zaprojektowaną bez barier architektonicznych i jest dostosowany do potrzeb osób starszych.
Dzięki uprzejmości firmy doo Ważnym aspektem tej koncepcji jest orientacja: wszystkie objętości skierowane są na południe, co oznacza, że użytkownicy mogą skorzystać z lepszej izolacji w pomieszczeniach i na obszarach wspólnych.
Dlatego wszystkie tomy są prostopadłe do ulicy na wschód od działki.
Główne wejście znajduje się w pierwszym pawilonie (łączącym się bezpośrednio z obszarami wspólnymi).
Kolejną ważną cechą jest główna komunikacja w postaci szklanego korytarza, który działa jak kręgosłup całego projektu.
zarówno łączące, jak i wspierające elementy budynku.
Przechodząc przez ten korytarz, można cieszyć się rytmiczną przemianą małych ogrodów z widokami po obu stronach (wschód-zachód) i sekwencjami przestrzeni wewnętrznych.
Dzięki uprzejmości firmy doo Jeśli chodzi o ogólny skład, zdecydowaliśmy się na konfigurację poziomą, fragmentację niewielkich wolumenów i przestrzeni w skali ludzkiej.
Rytm pustek jest dość prosty i zdyscyplinowany.
Jedyną objętością, która wyróżnia się na tle kompozycji, jest pierwszy tom o największej wysokości, reprezentujący przestrzeń publiczną i podkreślający główne wejście.
Powstały kształt dachu pochodzi z dwuspadowych dachów otaczających domów i interpretowany w bardziej współczesnej, harmonijnej kompozycji.
Dzięki uprzejmości firmy doo Od samego początku procesu projektowania stosowaliśmy bardzo prosty schemat strukturalny, biorąc pod uwagę ekonomiczne ograniczenia projektu.
Cała konstrukcja może być wykonana z prefabrykowanej konstrukcji stalowej, pokrytej prefabrykowanym panelem elewacyjnym.
Materiały te zostały wybrane w oparciu o kryteria niskiego kosztu budowy.
Inne zewnętrzne wykończenia obejmują szkło z metalem, drewnem i białą zaprawą.
plan parteru Architekci: Firma doo Lokalizacja: Alava, Hiszpania Zespół projektowy: Dina Samic, Nermina Zagora Współpracownik: Adis Kurtalic, Selma Masic Obszar projektu: 700 mkw Projekt Rok: 2011 Typologia: Konkurs konkursowy Pomysły
[przypisy: kostka brukowa libet, deska tarasowa modrzew syberyjski, wiązar dachowy ]

Powiązane tematy z artykułem: deska tarasowa modrzew syberyjski kostka brukowa libet wiązar dachowy