mrówka świdnica

Zaprawa uzupelniajaca nie ma w tych polaczeniach znaczenia konstrukcyjnego

Zaprawa uzupełniająca nie ma w tych połączeniach znaczenia konstrukcyjnego. Pomagają one w montażu, ale potem należy je usunąć. Przy większych siłach w słupach, w których wpływ smukłości słupa na jego wymiary poprzeczne jest mały, należy jak najmniej osłabiać przekrój słupa w złączu, stąd tendencja do umieszczania zbrojenia łączonego w styku w specjalnych wgłębieniach niszach. Nisze umieszczane są w narożach, a w miarę potrzeb także w bocznych ścianach słupa. Wielkość niszy uzależniona jest od sposobu połączen...

Sposób korzystania z przyrzadu

W celu zmierzenia kąta należy górną krawędź przymiaru przyłożyć do jednej strony kąta, obracając zaś linia doprowadzić go do pokrycia się z drugą -stroną kąta, wówczas położenie ryski wskaże wymiar kąta w stopniach. Do przymiaru jest przymocowany przyrząd do wyznaczania środka koła i kątownik z poziomnicą. Sposób korzystania z przyrządu. Przy objęciu wałka szczękami przyrządu krawędź przymiaru pokrywa się ze średnicą przekroju wałka. Obliczywszy wg przymiaru liczbę milimetrów odpowiadającą średnicy wałka i ...

Zero noniusza

Zero noniusza jest jednocześnie zerem ramki, ponieważ przy zsuniętych (złączonych) ramionach przyrządu zero noniusza odpowiada zerowej kresce zasadniczej skali, a każda następna kreska noniusza nie pokrywa się z kreskami skali zasadniczej z wyjątkiem ostatniej kreski dziesiątej, która się pokrywa z dziewiątą kreską liniału. Przy tym pierwsza kreska noniusza nie dojdzie do pierwszej kreski skali na odległość 0,1 mm, druga na 0. ,2 mm itd. Jeżeli odległość pomiędzy ramionami suwmiarki zawarta jest między 78 a 79 mm, to w razie ...

mrówka świdnica

Ustalona dokładność wykonania powinna odpowiadać wymaganiom stawianym w odniesieniu do roli, jaką ma spełniać element. Im dokładniej powinien być obrobiony element, tym jego obróbka jest bardziej złożona i kosztowna. Wobec tego przy obróbce nawet jednego elementu, niektóre jego części powinny być obrobione dokładniej niż inne. Na przykład czopy wałów obracające się w łożyskach są obrabiane dokładniej niż powierzchnia wału między łożyskami. Uwzględniając wymaganą dokładność. wykonania poszczególnych c...

Najnowsze zdjęcia w galerii mrówka świdnica :



Czajanow opisuje polimeryzacje butadienu w stalowych butlach

Czajanow opisuje polimeryzację butadienu w stalowych butlach, w której jako katalizator zastosowano zawiesinę sodu w parafinie; po 63 godzinach uzyskano polimer z wydajnością 99%. Zelmanow oraz Szalnikaw stosowali sód koloidalny, przy czym otrzymali z butadienu kauczuk po upływie około 36 godzin w temperaturze 10 -150C używając zaledwie 0,3% sodu. W niektórych metodach używano sodu w postaci cienkich błon na powierzchniach różnorodnych kształtek, otrzymując zupełnie dobre wyniki. Doskonałym środkiem umożliwiającym kontrolę proces...

Polimeryzacja izoprenu w temperaturach podwyzszonych

Polimeryzacja izoprenu w temperaturach podwyższonych daje znacznie większe ilości oleistych dimerów, aniżeli polimeryzacja dwumetylobutadienu w podobnych warunkach. W temperaturze 14 oC ilość oleistego produktu jest trzykrotnie większa niż kauczuku. Ogólnie biorąc wyniki z termicznej polimeryzacji izoprenu i dwumetylobutadienu nie były zadowalające. Katalizatory. Katalizatory znalazły zastosowanie prawie w każdej metodzie produkcji kuczuku syntetycznego i odgrywają dużą rolę. Na stopień i kierunek ich działania wpływaj...

Architektura i nowoczesne budownictwo - Dobry projekt ma wartość ekonomiczną Nie ma znaczenia, co mówią krytycy współczesnej architektury

Budynek rzeźby Uniwersytetu Yale / Kieran Timberlake. Obraz. Peter Aaron / Esto Ten artykuł został pierwotnie opublikowany przez Common Edge jako Brak krytyków współczesnej architektury: wartość projektu. Powodem tego, że wysoce zaprojektowana współczesna architektura niemal wyłącznie manifestuje się w kultowych strukturach, jest to, że jest to jedyny sposób że inwestowanie w design i jakość estetyczną może przynieść zysk. To jest centralne stwierdzenie. Polityka architektury nie jest sprawą smaku. opubli...